x

Analüütik: palgakasv tänavu jätkub

Allikas: ERR
Kuula ka raadiouudist

Palgainfo agentuuri juhi Kadri Seederi hinnangul palgakasv sellel aastal jätkub, sest mitmes valdkonnas on töökätest puudus. Samas leiab ta, et valdkondade vaheline palgalõhe on suur.

Seeder ütles ERRi raadiouudistele, et palgaralli taaskäivitumine on ikkagi õhus ja seda survestab tööjõupuudus. "Madalapalgalistel ametikohtadel on hinnatõus palgatõusu ära söönud ja see surub altpoolt."

Statistikaameti andmetel oli keskmine brutokuupalk mullu avalikus sektoris 896 ja erasektoris 883 eurot, kõige madalamat palka saavad majutuses ja toitlustuses töötavad inimesed. Keskmine brutokuupalk selles sektoris oli 557 eurot.

"Eks seal taga võib olla ka see, et selles sektoris on palju väikeettevõtteid. Kui vaatame ettevõtte suuruse järgi palganumbreid, siis väikeettevõtetes on need numbrid madalamad kui suuremates ettevõtetes. See on üks põhjus ja seal taga võib olla see, et seal on suurem paindlikkus töökorralduses, aga võib arvata, et ikkagi ka mustalt maksmist," kommenteeris Seeder.

 

Analüütik märkis, et tööandjate seas kevadel läbi viidud küsitlusest oli näha, et kasvanud on nende hulk, kes plaanivad põhipalka korrigeerida. "Ja näha on, et teeninduses ja müügis on inimesi palju puudu ja see paneb ilmselt palku kergitama," sõnas ta.

Seeder tõdes ka, et palgalõhe on Eestis suur. "Kui vaatame ametialade sisse, siis need vahed on tõesti väga-väga suured. Praegu tundub, et osa sektoreid läheb suhteliselt jõudsalt eest ära, näiteks info- ja side. Seal on samamoodi spetsialistide puudus ning nad majandavad rahvusvahelisel turul, mis kindlasti kergitab ka palkasid."

Statistikaameti andmetel oli Eesti keskmine brutokuupalk 2012. aastal 887 eurot ja brutotunnipalk 5,34 eurot, 2011. aastaga võrreldes tõusis keskmine brutokuupalk 5,7% ja brutotunnipalk 6%.

Reaalpalk, milles tarbijahinnaindeksi muutuse mõju on arvesse võetud, tõusis 2012. aastal 1,7%. Pärast nii 2009. kui ka 2010. aastal toimunud langust, tõusis reaalpalk eelmise aastaga võrreldes teist aastat järjest. Keskmine tööjõukulu kasvas möödunud aastal 5,8%.

Toimetas Inga-Gretel Linkgreim