x

Analüütik: palkasid kergitab ka inimeste puudus

Allikas: ERR, Kadri Seederi intervjuu Uudis+le
Toimetas Heikki Aasaru

Palkasid kergitab mitte ainult ettevõtete majandustulemuste paranemine, vaid ka kvalifitseeritud spetsialistide puudus paljudes ettevõtetes, rääkis palgainfo agentuuri juht ja analüütik Kadri Seeder.

Palgainfo agentuur tutvustas täna lähemalt aprillikuus läbi viidud uut palgauuringut, mis hõlmas enam kui 300 tööandjat ja üle 9200 tööotsijat ja hõlmas 300 ametiala. Kadri Seeder rääkis intervjuus Vikerraadio saatele "Uudis+", et palgatõus on puudutanud peamiselt juhte ja spetsialiste, aga liikumist on märgata ka teenindus- ja müügitöötajate osas. Korrigeerimised on olnud 10 protsendi ringis.

 

"Palga muutustes põhiliselt lähtutakse ikkagi ettevõtte majandustulemustest, aga on oluliseks põhjuseks tõusnud ka palgaturul ja tööturul toimunud muutused. Sest osa ametite osas on selgelt inimesi puudu, suur osa ettevõtteid tajub kvalifitseeritud spetsialistide puudust, ja see kõik kergitab ka palkasid," rääkis Seeder.

 

Tööotsijate ja töövõtjate palgaootused on Seederi sõnul ametialati väga erinevad: osal aladel vastavad need pakutavale, osal on aga pakutavast selgelt suuremad. Uuringus paistavad selles osas silma madalamat kvalifikatsiooni nõudvad tööalad, mis on seletatav sellega, et tegeliku palgatõusu on hinnatõus ära söönud.

Uuringus käsitleti ka olukorda Lätis ja Leedus. Esialgseil andmeil on Eestis põhipalgad rohkem muutunud kui seal. Seeder rääkis, et muutusi Lätis mõjutab eurole üleminek ning et Eesti olukorra teeb keerukamaks see, et Lätis on palgad madalamad. Seoses euro kasutuselevõtuga Läti atraktiivsus investoritele kindlasti kasvab.

Seederi sõnul sõltub palkade tõus Eestis suuresti sellest, kuidas ettevõtetel läheb ja kuidas areneb tööhõive.

"Hõive praegu meil ju kasvab ja kui inimesi juurde võtta ei ole, siis tõepoolest majandustulemused võib-olla isegi ei luba palka kergitada. Ja teistpidi - kui tõesti inimesi ei ole, mis siis teha?! Ilmselt midagi tuleb muuta. Variandid on kindlasti ka efektiivsemaks muutuda, töökorraldust ümber mõelda, ja seda ka ettevõtted kindlasti teevad."

Seeder kinnitas ka, et praegu ei tohiks hakkajatel noortel töölesaamisega probleeme olla.