x

Nõmper: ei tea ühtegi soo järgi palka maksvat ettevõtjat

Allikas: Äripäev
Autor: Marta Jaakson

Teeme aastas 150 auditit, ma ei ole näinud ühtegi soo järgi palka maksvat ettevõtjat, rääkis Rödl & Partner juhatuse liige Mart Nõmper.

Nõmper rääkis tänasel Palgainfo Agentuuri läbiviidud tööandjate ja töötajate palgauuringut palgauuringu esitlusel, et täna erinevad ühele ja samale kohale palgaootused kaks korda. Seda aitaks vältida läbipaistev palgasüsteem. Avalik palgainfo on tema hinnangul oluline pigem töötajale kui tööandjale, kes palgatasemega ikka kursis on. „Kust see vaene töötaja, ta on võib olla ainult ühes töökohas olnud ja rohkem ei teagi,“ lausu Nõmper.

 

Ta hindas, et kui palgad oleksid läbipaistvamad, tooks see kasu nii töötajatele kui ka tööandjatele. Töötajate üleostmist Nõmper ei karda: „Kui äristrateegia on maksta võimalikult vähe või hoida inimest teadmatuses tema tegelikust väärtusest, siis see äri teil kaua kesta ei saa.“ Ta lisas, et ei tea ühtegi heaolu ühiskonda, kus oleks kõrge elatustase ja madalad palgad.
Reklaam

 

Ta märkis, et palgatõusuga kaasnevat inflatsiooni ei peaks kartma. „Läbi inflatsiooni meie kõigi elatustase tegelikult tõuseb,“ arvas ta.

Töötajatele soovitas Nõmper olla valmis muutusteks. Ta märkis, et tulevikus on teistsugused töökohad. Ametikohad, mis täna on populaarsed ei pruugi homme enam nii olla ning kõik muutub palju kiiremini. Ta rõhutas, et tööjõuturg ja töötajad peavad olema valmis muutuma ja olema mobiilsed.

Nõmper märkis, et meedias hulga kajastust leidnud sooline palgalõhet tema firmas ei ole ning kohati teenivad naised isegi meestest rohkem. „Me teeme aastas keskelt läbi 150 auditit. Mina ei ole näinud ühtegi ettevõtjat, kes maksaks inimesele soo järgi palka,“ ütles ta, ent märkis, et on teatud ametikohad, millel lihtsalt kõrgemad palgad. Nõmper märkis, et pigem on naiste ja meeste palalõhe puhul ühiskond kreenis. „Ei peaks niivõrd vaatama mehi ja naisi ja rääkima soolisest palgalõhest,“ teatas Nõmper.