x

Ekspert: palgatõusu veavad preemiad ja lisatasud

03.09.2013 16:14

Allikas: ERR, toimetas Maarja Roon

Statistilist keskmist palka tõstavad eelkõige erinevad tulemus- ja lisatasud, põhipalga tõus on aga jäänud oluliselt tagasihoidlikumaks, rääkis Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder.

"Kõigepealt peaks vaatama, mida keskmine brutopalk üldse sisaldab. See ei ole ju põhipalk, vaid seal sees on ju kõikvõimalikud lisatasud, on nad siis ööajal või puhkeajal töötamise lisatasud, aastapreemiad ja puhkusetasud," kommenteeris Seeder Vikerraadio saates Uudis+ viimast palgastatistikat.

Uudis+ Vikerraadio saadete arhiivist

"Kui me võrdleme kuu- ja tunnipalka, siis võib öelda, et ikkagi lisa- ja puhkusetasud ning aastaboonused veavad seda palgatõusu," jätkas Seeder.

Statistikaamet teatel tõusis teises kvartalis keskmine palk 8,5 protsenti.

Palgainfo agentuuri küsitlused ettevõtjate seas aga näitavad, et paljud ettevõtted eelistavad kasutada erinevaid tulemustasu skeeme ja seetõttu on palgad üsna paindlikud.

Kui ettevõttel läheb hästi, siis see väljendub ka töötajate töötasus, kuid see võib tähendada, et inimeste põhipalk püsib aastaid muutumatuna, tõdes Seeder.

Kui avalikus sektoris määravad palga paljuski kollektiivlepingud, siis erasektoris sõltub palk eelkõige individuaalsest kokkuleppest tööandjaga.

"Kus kollektiivleppeid pole, seal on individuaalsed kokkulepped. See tähendab, et mingit massilist palgatõusu ei ole, vaid kui kellegi palk on jäänud turupalgale jalgu või on kvalifikatsioon tõusnud, siis korrigeeritakse palka, mitte et nüüd tõstame korraga ja kõigil," rääkis ta.

Nii ütlesid Seedri sõnul kolmandik nende agentuuri küsitlusele vastanud tööandjatest, et viimase poolaasta jooksul pole nad netopalka muutnud.