x

"Palgateater"11.12.13 Paananen: sotsiaalmaksu lagi tooks siia uusi IT-firmasid

Allikas: Äripäev

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL) juhatuse liikme Tiit Paananeni sõnul on sotsiaalmaksu lae puudumine põhjus, miks Eestisse ei tule juurde IT-firmade peakontoreid.

Umbes 10% Eesti IKT (info- ja kommunikatsioonitehnoloogia) sektori töötajaist on välismaalased, ütles Paananen tänasel palgainfo agentuuri seminaril. Ta andis mõista, et see protsent võiks olla suurem. Paananen rääkis väljarände probleemist, mis viib Eestist välja tööjõudu ja tarbijad. Selle taustal peaks tema sõnul tooma fokusseeritult Eestisse oskuslikku välistööjõudu.

 

Eeskujuks tõi Skype'i eksjuht Soome ja Hollandi, kuhu süsteemselt meelitatakse välismaalt oskustööjõudu. Näiteks Hollandis on IKT-sektorisse tööle mineval välismaalasel 30% sissetulekust teatud aja maksuvaba.

Paananen nentis, et Eesti IKT-sektoris on puudus headest töötajatest. Ta kritiseeris seejuures meie IKT-alast haridust. "Kutseharidusest tulevad arenenud kasutajad, aga sellest jääb väheks. IKT loojaid sealt pigem ei tule," nentis ta. Paananen lisas, et probleem on muuhulgas selles, et napib häid õpetajaid. "Kõik on läinud erasektorisse. Tekkinud auku üritatakse nüüd agressiivselt täita, aga see ei toimu üleöö," märkis ta.

Probleeme on Paananeni sõnul ka kõrgharidusega, kuna Eestis õpivad IKT-üliõpilased umbes kaks korda lühemat aega kui välismaal. Põhjus on selles, et minnakse õpingute kõrvalt tööle ja õpingud jäävad sageli pooleli. Paananeni sõnul on ITLi liikmed kokku leppinud, et väga palju enam töötajate üleostmisega ei tegeleta ning ka väga noori inimesi koolidest ära ei meelitata.

IKT-sektoris on Paananeni kinnitusel palju neid, kes otseselt palka ei saagi ja võtavad oma tulu dividendidena või teevad tööd tulevikus saadava tulu nimel nagu idufirmades. Seevastu suuremates IKT-firmades on kõrgepalgalisematel töötajatel väga suur osa sissetulekust sõltuv ettevõtte käekäigust. „Mitu palka võib lisaks saada preemiaks,“ sõnas Paananen. Seejuures tõi ta välja sotsiaalmaksu lae puudumise kui probleemi. Sotsiaalmaksu lagi soodustaks Paananeni sõnul IKT-töökohtade Eestisse toomist.

Paananen puudutas ka Eestis aktuaalset meeste ja naiste palgalõhe teemat, milles on IKT-sektoril oluline panus, kuna umbes 80% IKT-sektori töötajatest on mehed. Seejuures on IKT-sektor palgataseme poolest teistest sektoritest tugevalt ees.