x

Palgakasv näitab pidurdumise märke ja oodata on ka koondamisi

Palgainfo Agentuuri PRESSITEADE

64% tööandjatest on viimase kaheksa kuu (september 2023 – aprill 2024) jooksul tõstnud töötajate põhipalkasid ja veidi üle veerandi (26%) plaanib seda teha veel sel aastal, mida on mõnevõrra vähem kui aasta tagasi. Uusi töötajaid plaanivad värvata üle pooled (64%), samas kui 12% tööandjatest kavandab koondamisi, selgub Palgainfo Agentuuri ja CVKeskus.ee 2024. aasta aprillis korraldatud tööandjate küsitluse esmastest tulemustest.

Tööandjate küsitlusele saab vastata veel selle nädala jooksul. Alustage vastamist siit.

Küsitluse tulemusi tutvustame põhjalikumalt 31. mail toimuval seminaril. Vaadake lähemalt siit.


„Palgamuudatused rakendusid peamiselt selle aasta jaanuaris ja puudutasid pooltel juhtudel kõiki organisatsiooni töötajaid. Palgatõus jäi sagedamini 5–6%, 7–8% või 9–10% piiresse. Tippspetsialistide ja klienditeenindajate palgatõus küündis kohati ka 11–20% ringi,“ selgitas tulemusi Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder. „Kõrgemat haridust eeldavate ametikohtade töötajate palkasid tõstetakse tavaliselt suurema sammuga. Klienditeenindajate palgakasvu mõjutab mingil määral ilmselt alampalga kasv, mis tõusis selle aasta alguses 13%,“ lisas Kadri Seeder.

Eelmisel kevadel toimus tööandjate küsitlus veidi varem ja siis oli viimase seitsme kuu (september 2022 – märts 2023) jooksul töötajate põhipalkasid tõstnud 70% vastajatest ja 4% plaanis seda teha aprillis. Edasiste kuude jooksul plaanis töötajate põhipalkasid tõsta üle kolmandiku (36%). Vaid kümnendik tööandjatest ei olnud põhipalkasid muutnud ega plaaninud seda ka teha.

Selle aasta jooksul plaanib töötajate põhipalkasid tõsta veidi üle veerandi (26%) küsitluses osalenud organisatsioonidest. Peaaegu sama paljud (24%) ei oska veel öelda, kas palgamuutused tulevad. 17% küsitluses osalenud tööandjatest ei ole põhipalkasid muutnud ega kavatse seda ka teha. Organisatsioonides, kus põhipalkade muutusi plaanitakse, puudutavad need enamasti kõiki töötajaid, aga on ka organisatsioone, kus tõstetakse ainult osade töötajate töötasusid, nt tippspetsialistide või keskastme spetsialistide omasid. Kõiki töötajaid puudutav kavandatav palgatõus jääb sagedamini 9–10% ringi.

Seega näitavad küsitluse tulemused, et eelmise aastaga võrreldes on vähem neid organisatsioone, kus töötajate põhipalkasid on tõstetud ja kus sel aastal veel palgatõusu kavandatakse.

„Palgakasvuks plaaneritakse küll 9–10%, kuid kuna palku tõstvaid organisatsioone on vähem ja palgatõus ei puuduta ka kõiki töötajaid, siis on mõju keskmise palga kasvule ilmselt ka väiksem. Palgasurve vähenemist oli tunda juba eelmise aasta sügisel ja see jätkub, kuna tööotsijaid on rohkem ja tööandjate värbamisaktiivsus tagasihoidlikum,“ ütles Kadri Seeder.

Põhipalkade muutmise või muutmata jätmise otsust mõjutavad eelkõige organisatsiooni majandustulemused ning majanduse olukord ja prognoosid. Vajalike töötajate saadavus või puudus turul on samuti oluline mõjutegur, kuid kuna töötajate leidmine ei ole enam nii keeruline, on selle tähtsus vähenenud.

Uusi töötajaid plaanib värvata 64% tööandjatest, 12% kavandab aga koondamisi

Võrreldes eelmise kevadega on veidi vähenenud nende tööandjate osatähtsus, kes on viimase kuue kuu jooksul uusi töötajaid tööle võtnud ja/või plaanib seda teha lähikuudel. Sellegipoolest oli 71% vastajatest uusi töötajaid tööle võtnud ja 64% kavatseb seda teha.

Samas suurenes nende tööandjate osatähtsus, kes olid töötajaid koondanud – kui eelmisel aastal märkis 18% vastajatest, et on töötajaid viimase kuue kuu jooksul koondanud, siis sel kevadel oli neid 28%. Töötajate koondamisplaanid on üle kümnendikul (12%) organisatsioonidest, eelmisel kevadel oli neid vaid 5%. Koondatavate töötajate arv piirdub enamasti 1–2 või 3–10 töötajaga.

Palgainfo Agentuur ja Eesti suurim tööportaal CVKeskus.ee korraldavad kaks korda aastas tööandjate ja töötajate küsitlusi, millega uuritakse palkade, palgaootuste, tööturukäitumise jms muutusi. Tööandjate küsitluse tulemused põhinevad 350 tööandja tagasisidel, kes kokku annavad tööd rohkem kui 50 000 töötajale.